Оферти за Грузия

Гранд тур Грузия
3350 лв.
или се обади на телефон 0892 208 251
Маршрут:  София - Тбилиси - Телави - Цинандали – Гурджаани - Сигнаги – Казбеги – Анаури - Мцкета Гори - Уплисцихе – Боржоми – Акхалцихе - Вардзия – Рабати – Шроша - Кутаиси – Батуми - Тбилиси

Продължителност:  11 дни / 10 нощувки

Транспорт:  Самолет

Програма
1-ви ден 01.05.2019 София – Тбилиси
Полет от София в 12:30 с авиокомпания Аерофлот през Москва за Грузия. Кацане в Тбилиси в 02:00ч, посрещане, трансфер и настаняване в хотел Best Western City Centre 4* или подобен.

2-ри ден 02.05.2019 Тбилиси
След късна закуска обзорна (автобусна и пешеходна) екскурзия на Тбилиси. Столицата на Грузия е основана през IV в. от крал Вахтанг I Горгасали на място, богато на минерални извори. Разположен на известния "Път на коприната", до XII век Тбилиси е един от най важните политически, икономически и културни центрове в Средния Изток. Старият град на Тбилиси представя една неповторима смесица от култури - великолепието на грузинските църкви и традиционната архитектура е в красива хармония с джамии, синагога, арменска църква и др. Ще разгледаме най-известните забележителности: църквата "Света Троица" - красиво разположена на хълм над града, откъдето се открива великолепна гледка към планината Казбек; Храмът Метекхи от XIII в.; площад Европа; крепостта Нарикала от IV в., от която се открива невероятна гледка към река Кура и града; статуята на Майка Грузия и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Продължаваме по площад Мейдан, с разходка по пешеходната улица Шардена, намираща се в старата част на града. Тук се намира керван-сараят Арцруини, където ще имате възможност да разгледате изобилието от сувенири и да изпиете чаша ароматно кафе. Продължаваме към площада на Свободата и преминаваме по стъкленият Мост на Мира. След свободно време за обяд посещение на антикварния пазар „Сухи Мост”. Връщане в хотела и свободно време. Нощувка.

3-ти ден 03.05.2019 Тбилиси - Кахетия: Телави - Цинандали - Гурджаани - Сигнаги – Тбилиси (300 км)
След закуска, целодневна екскурзия в Кахетия - известният лозарски район на Грузия. Тук се произвеждат над 500 вида вина. Историята, културата и начинът на живот на грузинците са въплътени в тяхното вино, символ на гостоприемството им. Главният град на област Кахети е Телави. Там ще разгледаме забележителностите, ще посетим колоритния пазар и ще продължим за Цинандали с възможност да опитате някои от най-добрите сортове грузински вина и разбира се прочутото бяло вино „Цинандали” в дома–музей на князе Чавчавадзе. Продължаваме за Гурджаани, където ще посетим семейна винарна. Следва дегустация на местното вино, собствено производство и обяд. Отпътуване за Сигнаги - градът на любовта е известен със своята едноименна крепост, която е една от най-големите в Грузия. Двойната крепостна стена и 28-те кули са оцелели и до днес. Връщане в Тбилиси. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

4-ти ден 04.09.2019 Тбилиси – Казбеги – Анаури – Тбилиси (320 км)
Закуска в хотела. Рано сутринта започваме много живописно изкачване през високите Кавказки планини по протежение на грузинския Военния път към област Казбеги. По пътя ще посетим архитектурен комплекс Анаури с изглед към язовира на река Арагви.
Пристигане в Казбеги, изкачване с 6-7 местни джипове (предварително поръчани за нашата група) през красиви долини и гори до църквата Гергети Света Троица (14-ти век), зашеметяващо разположена на върха на хълм (2170 м) с изглед към околните заснежени върхове на големите Кавказки планини. Тук ще се насладим на уникалната природа с красива панорамна гледка към Кавказ, включително към връх Казбеги (5047м). Следва връщане до Тбилиси. Вечеря в ресторанта на хотела. Нощувка.

5-ти ден 05.05.2019 Тбилиси - Мцкета - Гори - Уплисцихе – Боржоми - Акхалцихе (250 км)
След закуска се отправяме към Мцкета - древната грузинска столица. Оттук през IV век е започнало разпространението на християнството в Грузия. Ще посетим манастир Джвари (Светия Кръст), построен през VI век и катедралата Светицховели от XI век, където е заровен хитон на Исус Христос. Светицховели в продължение на хилядолетия е главният храм на страната, а сега се смята за един от духовните символи на модерна Грузия. И двете християнски светини са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Пътуването продължава до градчето Гори, разположено в полите на Кавказ, родното място на Йосиф Сталин. Ще посетим средновековната крепост Горис и къщата–музей на съветския диктатор. Отпътуване към изсечения в скалите пещерен град Уплисцихе, съществувал още през 4 в. преди новата ера, а по-късно през него е минавал Пътят на коприната. В този древен комплекс са съхранени и до днес пещерни жилища, пекарна, винарна и античен театър. Обяд с традиционна кухня в ресторант с панорамна гледка към пещерния град. Отпътуване за Боржоми – курорт, който се намира в югоизточната част на Грузия, в долината на река Кура, на височина 850 м, известен с лековитата си минерална вода. Продължаваме за Акхалцихе, настаняване в хотел Gino Wellness Rabath 4* или подобен. Вечеря в хотела и нощувка.

6-ти ден 06.05.2019 Ахкалцихе - Вардзия – Рабати -Ахкалцихе (160 км)
Закуска. Отпътуване за уникалния град Вардзия, изсечен в скалите на левия бряг на река Кура в южна Грузия, основан през 12 в. за защита на границите на грузинското царство от иранските набези. Скалният манастир е бил построен по време на управлението на крал Георги III и дъщеря му кралица Тамара, която била тогава едва на 25 години - първата жена, която застанала начело на Грузия. Тя управлявала в продължение на 29 години и нейното име се свързва с разцвет на културата в страната. Първоначално кралица Тамара строи манастир в планината, който постепенно се превръща в укрепен скален град на 13 етажа с много тунели, стълби и алеи, 600 различни жилища, библиотеки, църкви и най-вече сложна напоителна система. Вътре се влизало през три тайни входа и при нападение от врагове скалната крепост е можела да побере до 20 хиляди души. В центъра на комплекса се намира храм на Успение Богородично, с красиви стенописи, датиращи от XII –XIII в. Силно земетресение през 1283 г. разрушава почти две трети от скалния град и напоителната система. За дълго време градът е изоставен, но в края на миналия век монашеският живот е възстановен и днес се провеждат служби в храма.
След екскурзията до Вардзия - организиран обяд и посещение на крепостта Рабати построена през XIII в. и фотостоп на крепоста Хертвизи от X в., разположена на висок скалист хълм, в историческия район Месхетия. Крепостта е един от най-значимите паметници на средновековна Грузия и една от най-древните в страната. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

7-ми ден 07.05.2019 Акхалцихе – Шроша - Кутаиси – пещерата на Прометей – Кутаиси (190 км)
След закуска отпътуване за Имеретия - Кутаиси. По пътя посещение на пазара за ръчно изработените керамични съдове в селцето Шроша. Обяд в местен ресторант. Следва обзорна екскурзия на Кутаиси - вторият по големина град на Грузия, разположен на река Риони и столица на няколко грузински царства. В миналото Кутаиси се споменава за първи път през III в. пр. н.е. в епическата поема „Аргонавтика“ на Аполоний Родоски. В античността това е била страната на Златното руно, а до VII в. пр. н. е. е столица на Колхида. Името на града идва от гръцката дума „kuata”, което означава каменист. По време на обиколката ще посетим двата най-значими паметника на културата в Кутаиси. Първият от тях е наскоро реставрираната катедрала Баграти от XI в. Тя е построена на хълм, от който се открива фантастична гледка към града и р. Риони. Другият архитектурен обект е манастирския комплекс Гелати от XII в. В този комплекс се намира гробът на най-великият грузински владетел-крал Давид IV Строителя. Ще имате възможност да се насладите на най-хубавите мозайки, създадени в кавказкия регион. В непосредствена близост до комплекса се намират древни руини от Академия, която е функционирала заедно с него. Наричана е „Втората Атина“, тъй като тук монасите са извършвали книжовна дейност и са преподавали светски науки.
Екскурзия до пещерата на Прометей. Легендата разказва, че в този район на една скала е бил прикован Прометей, който открадва огъня от Зевс, за да го даде на хората и така си навлича неговия гняв. Намира се в близост до град Тсхалтубо и на около 20 км от Кутаиси. Пещерата е отворена за посещение от 1984 год. и веднага се превръща в основна туристическа атракция в региона. По време на обиколката ще видите уникални сталактити и сталагмити, подземни водопади, реки и езеро. Част от екскурзията ще се проведе с лодка по подземната река. Връщане в Кутаиси, настаняване в хотела Boutique Hotel Argo 4* или подобен. Нощувка.

8-ми ден 08.05.2019 Кутаиси – Батуми (150 км)
Закуска. Отпътуване за черноморската столица на Грузия – Батуми. Пристигане, обяд в традиционен грузински ресторант с прочутата аджарска кухня.
Пешеходна разходка из Батуми с посещение на Стария град, Булевард Батуми, главната крайбрежна улица Руставели , Кулата на буквите – уникална 136 метрова постройка, пристанището, парка „6-ти Май“, зоологическата градина, делфинариума и др.
Батуми възниква на мястото на крепостта Тамарисцихе и прераства в град през 10-ти - 13-ти век. Археологическите разкопки, край река Королисцкали, доказват, че първите селища тук са възникнали в края на 3-то и началото на 2-ро хилядолетие пр. Хр. Днес градът е привлекателен с крайморските си курорти и модерната си визия.
Един от най-впечатляващи и запомнящи се моменти от Батуми е изкачване с неговата въжена линия на 250 м височина на върха на планина Ферея, която е една от най-дългите в Грузия.
Дължината на пътя е малко повече от 2.5 км. Това разстояние пътниците преодоляват за 10 минути в модерна остъклена кабина, докато летят над града на височина около 50 метра.
От обзорната площадка ще се насладите на зашеметяваща гледка към града и планините!
Настаняване в хотел Batumi World Palace 4*, свободно време и нощувка.

9-ти ден 09.05.2019 Батуми - Тбилиси (150 км)
Закуска. Свободен ден или по желание (срещу допълнително заплащане) полудневна екскурзия до водопад Макхунцети и моста на царица Тамара с посещение на винарна и дегустация на вина с включен обяд. Връщане в хотела. Трансфер до жп гара и отпътуване около18:00 ч за Тбилиси със скоростния влак. Пристигане в Тбилиси около 23:00ч. Посрещане и трансфер до хотел Best Western City Centre 4* или подобен. Нощувка.

10-ти ден 10.05.2019 Тбилиси
Закуска. Насладете се на свободен ден в Тбилиси.
Вечерта, кратък тур из красивата нощна столица и посещение на ресторант с типично грузинска кухня и фолклорна програма с кавказки танци и прощална вечеря!

11-ти ден 11.05.2019 Тбилиси- София
Ранен трансфер за летище и отпътуване в 03:15 с полет на Аерофлот през Москва за София. Кацане в България в 11:35ч.

Цената включва:
 • Самолетен билет София – Москва - Тбилиси / Тбилиси - Москва -София на Аерофлот с чекиран багаж 23кг, ръчен багаж 10кг;
 • Летищни такси 320 лв към 30.10.2018 (цената подлежи на препотвърждение при издаване на самолетния билет);
 • Трансфери и транспорт с климатизиран туристически автобус;
 • Автомобил 4х4 в Казбеги при изкачване на Гергети;
 • Билет за скоростния влак Батуми - Тбилиси (продължителност 5 ч);
 • 10 нощувки със закуски в хотели 4*(стаи категория Стандарт):
 • 6 нощувки със закуски в Тбилиси в Best Western City Centre 4* или подобен;
 • 2 нощувки със закуски в Акхалцихе Gino Wellness Rabati 4* или подобен;
 • 1 нощувка със закуски в Кутаиси в Boutique Hotel Argo 4* или подобен;
 • 1 нощувка със закуски в Батуми в Batumi World Palace 4* или подобен
 • 4 вечери в ресторантите на хотела и 1 вечеря с фолклорна програма в национален ресторант в Тбилиси с дегустация на грузинско вино;
 • 6 обяда, дегустация на вина в Цинандали и Гурджаани, мастер клас в Гурджаани;
 • Екскурзии по програмата:
 • автобусно-пешеходна екскурзия на Тбилиси с посещение на църквата "Света Троица",
 • храмът Метекхи, керван - сараят Арцруини, антикварен пазар „Сухи Мост”;
 • кратък тур - вечерен Тбилиси;
 • целодневна екскурзия до Казбеги с включено изкачване до Гелати и Анаури;
 • целодневна екскурзия в Кахети: Телави, Цинандали с посещение на къща-музей на Чавчавадзе, Гурджаани с дегустация, автобусно-пешеходна екскурзия на Сигнаги;
 • целодневна екскурзия до Мцкета и пещерният град Уплисцихе;
 • посещение на музея на Сталин в Гори;
 • екскурзия на скалния град Вардзия и посещение на крепостта Рабати;
 • обиколка на Кутаиси с посещение на катедралата Баграти и манастирския комплекс Гелати;
 • екскурзия до пещерата на Прометей;
 • туристическа програма в Боржоми 1ч;
 • пешеходна екскурзия в Батуми;
 • Входни такси за всички посещавани обекти включително и лифта по време на обзорната екскурзия в Тбилиси и Батуми;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗАД „Армеец” за лица до 70г. за застрахователна сума 10 000 евро;
 • Местно екскурзоводско обслужване;
 • Водач и преводач от България.

Цената не включва:
 • Доплащане за единична стая – 650 лв;
 • Екскурзия до водопад Макхунцети и моста на царица Тамара с посещение на винарна с дегустация на вина с включен обяд – 90 лв;
 • Посещение на серните бани в Тбилиси (2 ч) – 10 евро на човек;
 • Допълнителни мероприятия се заявяват в България и се заплащат на място!
 • Доплащане за застраховка ''Помощ при пътуване" на ЗАД "Армеец" за лица над 70 до 80 г. за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове - 20 лв;
 • Застраховка отмяна на пътуване и прекъсване на пътуването по неотложни, независещи от клиента причини – по желание и при записване.
 • лични разходи

Забележка:
 • Необходим минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 20/25 туристи. (при група от 20 до 24 туриста екскурзията се провежда с доплащане - по 100 лв на човек).
 • В случай, че този брой не бъде набран най – късно 30-35 дни преди дата на тръгване се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени депозити или се прекалкулира цената.

Условия за записване:
 • Копие от задграничен паспорт, валиден минимум 6 месеца след края на пътуването;
 • Попълнен договор и депозит в размер на 1000 лева на човек;
 • Доплащането до: 30-35 дни преди дата на тръгването;

Данни за паспортен и визов режим:
 • За деца под 18 г. е необходима нотариално заверена декларация от родителя, който не придружава детето;
 • За посещение на Грузия не се изисква виза и няма задължителни ваксини;

Анулационни условия:
В случай на отказ от пътуването и прекратяване на договора от страна на потребителя, Туроператорът удържа следните неустойки:
 • При анулация до 90 дни преди датата на пътуване – без неустойка;
 • При анулация от 89 до 45 дни преди датата на пътуване се удържа в размер на внесения депозит;
 • При анулация от 44 до 29 дни преди дата на пътуване – 50% от общата стойност на пътуването;
 • При анулация от 30 дни или неявяване на полет – неустойка 100% от общата цена на пътуването.

ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетен билет и не по-късно от 30 дни, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с тази промяна, а именно 100 €/196 лева на билет.

Всички откази от пътуване се извършат лично, в писмена форма, в офиса където е направено записването или по електрона поща с задължително уведомяване по телефона.

Допълнителна информация:
 • Смяната на посочения хотел с подобен от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програма;
 • Туроператорът не носи отговорност при смяна на часовете или анулиране на полетите от страна на превозвача.
 • Туроператорът има сключена задължителна застраховка “Отговорност на туроператора” по смисъла на чл.97 от Закона за туризма, с полица №: 03700100001805/20.12.2018 на "ЗД ЕВРОИНС", гр.София, бул. "Христофор Колумб" 43

Хотели по програмата
Етикети: